7 kwietnia - Światowy Dzień Zdrowia

Każdego roku Światowa Organizacja Zdrowia wybiera jako temat przewodni obchodów Światowego Dnia Zdrowia inny obszar priorytetowy ważny z punktu widzenia zdrowia publicznego – w tym roku jest to Bezpieczeństwo Żywności.

W ostatnich latach zaobserwowano pojawianie się wielu nowych patogenów i zwiększanie się odporności mikroorganizmów oraz zmiany nie tylko w dystrybucji i produkcji żywości, ale również w środowisku czy w obszarze konsumpcji. Zanieczyszczenia szybko się rozprzestrzeniają, szczególnie ze względu na globalny zasięg handlu żywnością.

Żywność, zawierająca szkodliwe bakterie, wirusy i pasożyty lub niebezpieczne chemiczne substancje, może być przyczyną wielu chorób, zwykle zakaźnych lub toksycznych w swojej naturze. Choroby przenoszone drogą pokarmową wpływają także na hamowanie rozwoju społeczno-gospodarczego, gdyż obciążają systemy opieki zdrowotnej i narażają na straty gospodarkę krajową, turystykę i handel.

Pamiętajmy, aby bezpieczna żywność była sprawą priorytetową w naszym codziennym życiu, a jej spożywanie chroniło nas przed chorobami przenoszonymi drogą pokarmową, chroniło naszą rodzinę, a także społeczność, w której żyjemy. Dbajmy, aby żywność którą spożywamy była bezpieczna. Należy pamiętać, że jakość spożywanych pokarmów: ich świeżość, skład czy ewentualne zanieczyszczenie, znacząco wpływa na nasze zdrowie

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież