Każdy Polak marnuje średnio 123 kg żywności rocznie

Każdy Polak marnuje średnio 123 kg żywności rocznie, z czego 69 kg w gospodarstwach domowych – wynika z danych Instytutu Ochrony Środowiska (IOŚ-PIB).

Marnotrawiona żywność generuje 13 mln ton gazów cieplarnianych rocznie. W 2022 roku w Polsce wygenerowano 4,5 mln ton odpadów żywnościowych, z czego 56% pochodzi z domów. Unia Europejska zobowiązała kraje członkowskie do zmniejszenia marnotrawstwa żywności o 50% do 2030 roku. Mimo działań, problem wciąż istnieje, a 10% dostępnej żywności trafia do kosza, podczas gdy 37 mln osób w UE nie stać na pełnowartościowe posiłki. 16 października obchodzony jest Światowy Dzień Żywności, w 2024 roku pod hasłem "Prawo do żywności dla lepszego życia i przyszłości".

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież