Kulinarne czary-mary w szkolnej pracowni

Zawijana tortilla z kremowym serkiem, szynką i ziołami, a może ciasto francuskie ze szpinakiem albo pieczarki panierowane z dipem czosnkowo-limonkowym? W programie drugiej edycji szkolenia "Kuchnia i serwis" i tym razem nie zabrakło pyszności.

W poniedziałek 18 października kolejna grupa uczniów i uczennic kierunków gastronomicznych Zespołu Szkół Ponadpodstawowych w Sławie doskonaliła swoje umiejętności gotowania i serwowania pod czujnym okiem prowadzących.
Tatar warzywny z bagietką czosnkową czy też krem dyniowy z oliwką ziołową oraz chrupiącymi grzankami - także takie smakołyki wyczarowali uczestnicy szkolenia tego popołudnia w szkolnej pracowni.
Omawiane były także takie zagadnienia jak nakrycia stołowe, serwowanie przekąsek, savoir vivre przy stole, resztkowanie i triki kelnerskie.
Szkolenie prowadzili:
Rafał Kimstacz - kucharz z wieloletnim doświadczeniem. Praktykował nie tylko w Polsce, lecz również w Belgii i Holandii. Największe doświadczenie zawodowe zdobył pracując w jednej z najlepszych restauracji w Belgii z gwiazdką Michelin „Ter Leepe” w Zedelgem oraz w Polsce w przepięknym hotelu „Ostoja Chobienice”.
Jan Mania - doskonały kelner oraz barman. Doświadczenie zawodowe zdobył pracując w XDemon w Zielonej Górze. Na co dzień pracuje w „Ostoi Chobienice”. Pracuje z pasją i dbałością o szczegóły, doskonale rozumie się z klientami.
Szkolenie zostało zorganizowane w ramach projektu unijnego „Modernizacja kształcenia zawodowego w Gminie Sława”.
galeriaa.jpg

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież