Wykwintne smaki w pracowni ZSP

W poniedziałek 27 września uczniowie klas trzecich i czwartych technikum żywienia i usług gastronomicznych uczestniczyli w szkoleniu „Kuchnia i serwis”, zorganizowanym w szkolnej pracowni gastronomicznej w ramach projektu unijnego „Modernizacja kształcenia zawodowego w Gminie Sława”.

Zakres tematyczny szkolenia zawierał m.in. nakrycia stołowe, serwowanie przekąsek, savoir vivre przy stole, resztkowanie i triki kelnerskie.
W ramach ćwiczeń uczestnicy przygotowali pod czujnym okiem prowadzących m.in.:
- carpaccio z kalarepy z vinegretem cytrynowym, serem smażonym oraz popcornem z kaparów
- krem z selera z palonym masłem i chipsem z pietruszki
- Finger Food: bagietka z serkiem kanapkowym i suszonymi pomidorami, koreczki, warzywa z dipem czosnkowym.
Przygotowane potrawy nie tylko smakowały wyśmienicie, lecz także prezentowały się wyjątkowo pięknie!
Szkolenie prowadzili:
Rafał Kimstacz - kucharz z wieloletnim doświadczeniem. Praktykował nie tylko w Polsce, lecz również w Belgii i Holandii. Największe doświadczenie zawodowe zdobył pracując w jednej z najlepszych restauracji w Belgii z gwiazdką Michelin „Ter Leepe” w Zedelgem oraz w Polsce w przepięknym hotelu „Ostoja Chobienice”.
Jan Mania - doskonały kelner oraz barman. Doświadczenie zawodowe zdobył pracując w XDemon w Zielonej Górze. Na co dzień pracuje w „Ostoi Chobienice”. Pracuje z pasją i dbałością o szczegóły, doskonale rozumie się z klientami.
Zdobyte podczas szkolenia doświadczenie uczestnicy będą mogli wykorzystać nie tylko podczas zajęć praktycznych, lecz także w przyszłej pracy zawodowej.
Wszyscy biorący udział w szkoleniu otrzymają certyfikaty.
galeriaa.jpg

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież