Wydrukuj tę stronę

Lubuska Lista Produktów Tradycyjnych powiększa się o sławskie specjały

Lubuska Lista Produktów Tradycyjnych stale się powiększa. W listopadzie na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi zostały wpisane kolejne 4 produkty: szynka z indyka, kiełbasa myśliwska z indyka, polędwica z indyka oraz kiełbasa sucha z indyka.

Nowości sprawiły, że na liście znajduje się 78 produktów przynależnych do Województwa Lubuskiego. Wnioski zostały przygotowane i złożone przez Pana Klaudiusza Balcerzaka. To pokazuje, że Lubuskie to niezwykłe bogactwo smaków i aromatów.

Sława to zagłębie niewielkich gospodarstw zajmujących się hodowlą drobiu, trzody chlewnej oraz bydła, z których ta pierwsza rozwinęła się tak bardzo, że województwo lubuskie stało się jednym z większych zagłębi producentów drobiu. Z mięsa drobiowego przygotowywano przeróżne wyroby, które dzięki swoim wartościom odżywczym zyskały popularność i stały się wizytówką regionu. Takim przykładem są od wielu lat wyrabiane na tym terenie: polędwica z indyka, kiełbasa sucha z indyka, szynka z indyka, kiełbasa myśliwska z indyka. Produkty te powstały w 1986 r. i od tego czasu wytwarzane są według niezmienionej receptury.